Trend koji ne blijedi: 2022.godina nam donosi minimalizam na nov način

Trend koji ne blijedi: 2022.godina nam donosi minimalizam na nov način

Topao minimalizam postiže se neutralnim i toplim podtonovima, toplim metalima i prirodnim materijalima.

Svi  žele udoban dom, jednostavan i elegantan dom. Popularan minimalizam, odnosno skandinavski stil vjerojatno nikad neće izaći iz mode, jer je bezvremenski. No, taj isti minimalizam mnoge odbija, upravo zbog sterilnosti i  hladnoće kojom može zračiti. U sljedećoj godini minimalizam kao omiljeni dio dizajna interijera ostaje – no, u toploj varijanti.

Što je to topao minimalizam i kako ga postići?

Jedna od glavnih značajki i razlika klasičnog i toplog minimalizma je primjena toplih tonova u paleti boja. Filozofija boja od ključne je važnosti u estetici dizajna ovog tipa, od mode do interijera dizajna. Primijetili ste kako nekim ljudima odlično stoje plave boje odjeće dok neki ističu ono najbolje od sebe narančastim tonovima? Ista je stvar i unutarnjim minimalizmom. Bijela, siva i crna jesu dio klasičnog minimalizma skandi stila, dok je topao minimalizam moguć primjenom toplih boja – krem, bež, tople nijanse bijele, smeđe, i dubokih terakota, narančastih i zelenih tonova.

Najbolji način inkorporacije jest bojanje zidova u svjetliju bež boju. Ono što dodaje toplinu svakom prostoru je podton tih istih boja. Bijela ima, primjerice čak 27 nijansi. To dovoljno govori o širokom izboru s kojim ćete se susresti.

Savršenstvo nesavršenoga

Naravno da minimalizam podrazumijeva jednostavne i čiste linije. I svakako ne podrazumijeva gomilu stvari u prostoru. No, savršenstvo i način uređenja u kojem se sve savršeno slaže jedno s drugim ponovo vodi do sterilnosti i izgleda ordinacije koji ne želimo. Upravo primjenom toplih dubokih nota prije spomenutih boja, kao i starih stvari i detalja, te primjerice detalja koji su nezavršeni dodajemo toplinu minimalizmu.

Police od neobrađenog drva, ili vaze i košare koje je nagrizao zub vremena, daske za rezanje ili drveni pladnjevi daju dojam savršenstva nesavršenoga.

 Wabi sabi

Japanska filozofija koja kaže cijenimo ono što je staro, i dozvolimo da stvari ostare s dostojanstvom, odličan je način razumijevanja posebnosti toplog minimalizma.

Ne zaboravite da je u toplom minimalizmu krucijalno korištenje prirodnih materijala koji su jednostavni za recikliranje – juta, lan, vuna, pamuk, špaga. Osim toga, istaknite knjige čije su korice možda malo pohabane, ili vaze koje su lagano okrhnute. Pronađite ih u starim konobama vaših nona ili na sajmovima rabljenih stvari. Nipošto ne kupujte stvari koje izgledaju staro. Na njima se odmah vidi da patina vremena nije autentična.

Priroda je najbolja inspiracija

2

U toplom minimalizmu, jako se cijene prirodni materijali. Manje stvari, ali bolje kvalitete. Jednostavne visoke biljke dubokih zelenih listova, u vazama od prirodnih materijala vaš su najbolji izbor. Za one koji nemaju vremena ili im jednostavno održavanje biljaka ne ide od ruke – grane i grančice najbolji su prijatelji. Jednostavna grana u običnoj prozirnoj vazi bit će odličan dekor.

Topli metali

Minimalizam obvezuje korištenje metala. U klasičnom minimalizmu uobičajeno se koriste crna i siva, koje dodatno stvaraju tzv. industrijski osjećaj u prostoru. Isto je i s kožom.

Izbjegavajte plastiku, jarke boje i sjajne stvari koje izgledaju jeftino i ne uklapaju se nikako u ovaj stil. Metal i kožu svakako koristite, ali u toplim bojama. Bakar i zlato ili pozlata, i tople konjak i smeđe nijanse kože dati će završni štih domu uređenom na topao minimalistički način.