Avantura zvana gradnja bazena – ovo je sve što morate znati!

Avantura zvana gradnja bazena – ovo je sve što morate znati!

Dodatni sadržaj koji itekako vrijedi imati – posebice ako krećete u iznajmljivanje. Gradnja bazena značajno povećava i potražnju za kupnju nekretnine. Sve je češća i gradnja stambenih zgrada sa zajedničkim bazenom. U našem malom vodiču donosimo sve što je potrebno za gradnju vašeg privatnog plavetnila.

 

Vrste bazena i početni koraci

Prvo što trebate odrediti je veličina bazena. Veličina određuje i budžet, a razlika u cijenama može biti i do 30%. Osim veličine određujete i dubinu, a u budžet morate uvrstiti i tehnologiju čišćenja, filtere, pumpe i slično. Kao i kod svakog posla, potrebno je zatražiti barem tri ponude, kako bi vidjeli što vam više odgovara. Najniža cijena većini je mjerilo potvrde posla, no imajte na umu da nije loše razmisliti i o većoj ponudi ako su rokovi kraći. Jasno je kako se u praksi radovi znaju često prolongirati, pa svaku ponudu uzmite sa zrnom soli – ako je rok primjerice 3 mjeseca, uzmite da će sve trajati još barem 30 dana.
Osnovna podjela bazena odnosi se na montažne i betonske bazene, skimmer bazene ili infinity bazene. Najjeftinija varijanta je svakako montažni bazen, no većina se investicija odnosi na klasične betonske ili ukopne bazene. Razlog je jednostavan – klasični bazen atraktivno izgleda, čak i ako nije prevelik. Uz gradnju takvog bazena, računajte i na osiguravanje budžeta za uređenje okolnog prostora – ležaljke, stolice ili stolovi, suncobrani, biljke i rasvjeta su obvezni.

Važnost tehnike

2

Bazen je iskopan, popločen, napunjen vodom. Sada dolazi vrijeme za tehnologiju koja će omogućiti da sve funkcionira besprijekorno. Bazenska voda tretira se klorom te ga svakako imajte na zalihama. Za filtriranje bazenske vode koriste se mlaznice. Voda iz bazena se usisava kroz skimmere i podne filtere na dnu bazena ili preko preljevnog kanala, te se vraća u bazen kroz mlaznice. Mlaznice bi trebale biti smještene na dnu bazena kako bi se voda sa površine izložena vjetru pokretala i stizala do skimmera bez stvaranja stajaćih površina. Osim klora, savjetujemo da u spremištu imate i  mrežnice, sifone, filtere i usisne četke za brzu intervenciju zamjene.

 Voda je najvažnija

Čisti i održavani bazen, iziskuje vrijeme ali i znanje. Naravno da za održavanje možete angažirati i ovlaštenu tvrtku, no osnove stvari o bazenskoj vodi trebao bi znati svaki vlasnik bazena. Idealna pH vrijednost bazenske vode je od 7.0-7.4. Ako je vrijednost niža od 7.0 voda ima kiselu reakciju, što uzrokuje koroziju metalnih dijelova (primjerice ljestve za ulazak u bazen) koji se nalaze u bazenu ili su u doticaju s bazenskom vodom. Ako je pH vrijednost iznad 7.6, voda reagira lužnato, te dolazi do pojačanog izlučivanja vodenog kamenca na površinama bazena. Savjetujemo da pH vode u početku kontrolirajte svakodnevno, a nakon toga dovoljno je i jednom tjedno. Nemojte zaboraviti istaknuti znakove za mogućnost skliskog poda, i korištenje bazena na vlastitu odgovornost, ako je riječ o nekretnini koju iznajmljujete.

Sređivanje okolnog prostora

Bazen - Sređivanje okolnog prostora

Bazen bez sređenog okolnog prostora neće funkcionirati. Jasno je da su ležaljke i suncobrani imperativ. Za ekstra efekt nije loše razmisliti i o visećoj ljuljački, kauču na ljuljanje, zanimljivim stolićima, baldahinima, klupama…ideja je bezbroj.  Ovisno o veličini bazena, zelenilo i tegle sa cvijećem, napravit će od bazena savršeno mjesto za boravak!