Izazovi u doba korone – stvorite spektakularan apartman kojem će se gosti vraćati

Izazovi u doba korone – stvorite spektakularan apartman kojem će se gosti vraćati

Elegantno, jednostavno, a opet posebno i drugačije, s tim da ne potrošimo brdo novaca. Razumijemo. Evo zlatnih pravila za opremanje apartmana i kuća za odmor.

Nikad izazovnija i teža godina za iznajmljivače. Korona kriza poremetila je ozbiljno cijelu industriju putovanja, ali i turizma općenito. No, ne kaže se uzalud da je i kriza prilika.

Vlasnici apartmana i kuća za odmor, dobro znaju da je potrebno ponuditi bolje, drugačije, inovativnije – kako bi gost došao. Posebice to vrijedi u itekako izazovnim trenucima koji nas čekaju. Većina će se iznajmljivača vjerojatno okrenuti laganijim makeoverima prostora, prije nego kretati u velike investicije. No, i s malim se može postići puno.

Potpuno opremanje i renovacija apartmana

Imate apartman, dio kuće, prostor…koji ste odlučili iznajmljivati i ostvariti dodatan prihod. Ali potrebno ga je potpuno urediti. Krenimo redom:

Kada govorimo o potpunoj renovaciji prostora, keramičarski i ličilački radovi, zamjena stolarije i cijevi (ako je riječ o starijem prostoru), spadaju pod obavezno. Nemojte upasti u klasičnu zamku, pokupovati novi namještaj i misliti da se propuh i lupanje prozora neće osjetiti. Curenje i vlaga neće vam donijeti niti dobre ocjene, a vjerojatno niti nove goste. Zato je najvažnije imati dobru bazu: podove, zidove, stolariju. Ako je riječ o studio apartmanu koji je primjerice u prizemlju, investirajte u kvalitetnu stolariju, rolo zavjese, tende i ulazna vrata. Prvi dojam kod gosta je ionako najvažniji.

Investirati u bazu prvi je i jedini ispravan korak koji kao iznajmljivač možete učiniti.

Kupaonica

Apartman kupaonica

Nakon dobre i kvalitetne baze koje smo spomenuli prije, najvažnije stvari u koje morate uložiti su kupaonica i balkon.

Kupaonica naprosto mora biti jednostavna i bolnički čista. Kupaonica je jedan od glavnih kriterija koji se gledaju prilikom bukiranja smještaja. Ona ne mora biti golema. Mala kupaonica, svježa, jednostavnih linija i besprijekorne čistoće je ono što se traži.

Balkon

Balkon je priča za sebe. Apartmani s pogledom najtraženiji su, pa će oni sa spektakularnim pogledom bolje proći po pitanju unutarnjeg uređenja, jer će gosti vjerojatno zažmiriti na malo stariji namještaj ili pločice kad sjednu na balkon. Ako imate mogućnost investirati u kliznu stijenu napravili ste pun pogodak. Taj dojam plavetnila kroz staklo jednostavno je nenadmašan. Lijepi nenametljivi komadi balkonskoj namještaja, funkcionalna tenda i pokoja biljka doprinijet će pravom osjećaju odmora.

Kao što smo istaknuli, baza je zaista najvažnija i tu ne bi smjelo biti kompromisa. Sve ostalo može se nabaviti po iznimno povoljnim cijenama. Kuhinja gostima nije važna, jer će je ionako minimalno koristiti. Važna je njezina opremljenost.

Sitan inventar

Dugoročno, morati ćete ulagati i obnavljati jedaći pribor, tanjure čaše i slično. Imajte uvijek nekoliko istih kompleta, tako da uvijek možete nadopunjavati čaše ili tanjure ako se razbiju. Ručnici, plahte, krpe potrošni su materijali i na to morate računati. I neka uvijek budu bijeli. To je simbol čistoće i zdravlja, prijeko potrebnih elemenata danas. Nemojte nipošto štedjeti na madracima i jastucima. Gosti su se došli odmoriti.

Makeover apartmana

Ako je vaš apartman u pristojnom stanju, svakako je povremeno dobro učiniti mini makeover kako bi se prostor osvježio.

Hoće li to biti tepisi, biljke, slike, dekorativne sitnice, podmetači, ostaje na vama. Makeover je svakako najvidljiviji samo vama, osim ako nemate stalne goste koji će isto primijetiti. Nipošto nemojte zaboraviti popravke, redovne servise klima uređaja, kućanskih aparata, provjeru televizora, baterija u daljinskom upravljaču, funkcioniranje wi-fi mreže, ispravnost ventila, i svega onoga što mora biti u tip top stanju.

Osigurajte i potrebnu količinu dezinficijensa u svakoj prostoriji i ne zaboravite na sva upozorenja i obavijesti koje gosti moraju znati, a koja su zakonska obveza.

Računajte da ćete bar svakih 5 godina morati kupovati primjerice nove stolice, ili čak i krevete. Ništa ne smije biti staro ofucano i potrošeno. I mora biti kao na slikama. Gosti to očekuju, i ako to ne dobiju slijede loše ocjene.

Pametna potrošnja

Od dekoracija pametno je potrošiti novce na lijepu rasvjetu, stolne lampe ili grafike ili slike za zid. Upamtite, u apartmanu se ne živi nego boravi. Ne dajte da apartman postane skladište za odlaganje starog namještaja i stvari s kojima ne znate što i kamo. Izbjegavajte glomazni namještaj, ne stavljajte u ormare ili ladice staru odjeću, knjige, i sve što vam više ne treba.

Neka sve bude light verzija, jednostavno, uredno i čisto, s detaljima koji će dati onaj finalni touch apartmanu. Ako se gost dobro osjeća, uvijek će se vratiti ili još važnije preporučiti vas.