Pet principa unutarnjeg dizajna – zašto su važni?

Pet principa unutarnjeg dizajna – zašto su važni?

Google kaže da ih ima između pet i osam. Mi smo izdvojili najčešće principe koji rezultiraju uspješno dizajniranim interijerom.

Svaki posao, od najjednostavnijeg do najkompliciranijeg ima svoje postulate,okvire i pravila. Ako ste sportaš, postoje tehnike i pravila koji vas vode do pobjede. Ako ste inženjer, postoje načini, kodovi, formule, skice… koje su potrebne da bi se nešto stvorilo ili popravilo. Ako se postavlja stolarija, točno se zna način na koji se vrše mjerenja i izrada.

Ista je stvar kod unutarnjeg dizajna. Stvoriti funkiconalan prostor koji zadovoljava naše potrebe, a da isti bude vizualno ugodan i atraktivan nije laka zadaća. Upravo se zato prilikom kreiranja dizajna prostora držimo pet osnovnih principa.

Kontrast

Jednostavnim rječnikom rečeno, sve ono što privlači naš pogled. Primjerice, kontrastne boje zidova, veličine objekata ili dekoracije i teksture, prvo su što ćemo primijetiti u prostoru. Dizajneri na taj način žele nešto istaknuti. Kada uđete u prostor i doživite „wow efekt“ a niste baš sigurni zašto – u pitanju je kontrast. Vrlo je specifičan i nije ga lako postići. Kontrast u smislu dizajna ne znači vrišteće dekoracije i kič.

Pogledajte donju sliku.

5 principa unutarnjeg dizajna - kontrast

Kontrast crno-bijelo nije ono što će vam na prvu privući pažnju, već plava boja koja se nalazi u prostoru iako ona nije najjači vizualni element u prostoru. To znači dobro postignut kontrast. Najčešći kontrasti koje nalazimo u prostoru su muško naspram žensko, odnos malo-veliko, staro-novo, svjetlo-tamno, glatko-teksturirano, organski-geometrijski i krhko-čvrsto.

5 principa unutarnjeg dizajna - kontrast, slika 2Primjer dobrog kontrasta: staro novo

Naglašavanje

Često ono što je naglašeno dobro, nećemo ni primijetiti. Loše korištenje naglašenog ćemo itekako primjetiti. Drugim riječima, kada naglašavamo, kreiramo gledeteljev fokus, i skrećemo pažnju s manje poželjnih dijelova unutar prostora. Želite skrenuti pozornost s male kuhinje? Pažnju ćete usmjeriti prema fantastičnom pogledu koji ima vaša dnevna soba postavljajući kliznu stijenu. Sasvim je u redu sakriti neugledan kut lijepom biljkom. No, ukoliko taj kut ukrasite s previše biljaka, naglasili ste upravo ono što ne želite.

Uzorci

Omiljeni dizajnerima, ali ne toliko i vlasnicima prostora. Vlasnike prostora teško je nagovoriti na uzorke, zbog pogrešnog mišljenja kako su uzorci „element previše“. Tapete s velikim i odvažnim uzorcima uopće ne moraju loše izgledati u prostoru ako su dobro ukomponirane. Neće vam dosaditi, već će uvijek izazivati komentare i privlačiti pozornost kao zanimljiv element u prostoru. Naravno da se uvijek možete odlučiti za suptilnije uzorke koji će se provlačiti na detaljima u istom prostoru. Na taj se način povezuju elementi u prostoru i stvaraju koheziju čineći da se u prostoru osjećamo ugodno. Najlakše je uzorke inkorporirati kroz tekstilne dekoracije i dekorativne elemente, jer ih možete jednostavno eliminirati.

Ponavljanje

5 principa unutarnjeg dizajna - ponavljanje

Element koji je vrlo važan u dizajnu interijera jer unificira i jača dizajn. Slično kao s prije spomenutim istim uzorkom na detaljima. Ponavljanje se može raditi bojama, objektima, uzorcima, teksturom. Takav ponavljajući element prostire se nenametljivo kroz cijeli prostor, stvarajući povezanost i ritam. To može biti nešto sasvim jednostavno: elegantna vaza koja će se naći u svakoj prostoriji doma, ili boja (ili dvije) koje će se provlačiti kroz cijeli prostor. Ukratko, ponovno upotrebljavanje istih ili sličnih elemenata u prostoru.

Ravnoteža

Najvažniji princip stvaranja dizajna prostora, ali i dizajna uopće. Kada uđemo u prostor i osjetimo da je sve nekako na svom mjestu, osjetimo ugodu i smirenost – to je uspješna ravnoteža prostora.

Najčešće je simetrična i daje osjećaj reda, ali može biti i asimetrična. Ukratko, elementi koji se zrcale i ponavljaju oko centralnog prostora. Pogledajte donju sliku. Nema greške, simetrija je odlično postignuta, i to ne namještajem, bojama ni elementima. Izvedena je savršeno – stolarijom!

5 principa unutarnjeg dizajna - ravnoteža

A sada pogledajte drugu fotografiju.

5 principa unutarnjeg dizajna - ravnoteža, slika 2

Ravnoteža je postignuta asimetričnim postavljanjem slika s okvirima različitih dimenzija.

I ne samo to, postavljanje je napravljeno u asimteričnom odnosu na komodu vrlo čistih linija. Čista petica!