Izbjegavati u širokom luku – ovo su najčešće pogreške zbog kojih dom izgleda jeftino

Izbjegavati u širokom luku – ovo su najčešće pogreške zbog kojih dom izgleda jeftino

Pogreške koje najčešće radimo, ne radimo u lošoj namjeri, ali rezultat zna biti ne baš onakav kakav bismo htjeli. I to se vidi. U nastavku vam donosimo najčešće pogreške u opremanju doma.

 

Pogrešno planiranje prostora

Kardinalna greška koja vas može stajati puno novaca i živaca. Što točno znači pogrešno planiranje? Pogrešno planiranje odnosi se na loše mjerenje prostora, neadekvatan raspored prostorija, rušenje pogrešnih zidova, ili pak potpuno pogrešno smještanje prozora i vrata. Možda vam se čini kao nemoguće, ali takve su greške vrlo česte. Kako bi ih izbjegli, napravite generalnu probu kada uđete u kuću. Što prvo želite učiniti? Kamo prvo idete? Što vam je najvažnije, kakav raspored prostorija je logičan obzirom na vaš životni stil?

Namještaj pogrešnih dimenzija

Ovom problemu doskočite jednostavnim rješenjem. Dobro izmjerite prostoriju, i označite na podu mjesto za vaš namještaj ljepljivim trakama koje se lako skidaju. Ostavite ih tako par dana, dok se ne naviknete na prostor koji će biti zauzet namještajem koji namjeravate tu postaviti. Preglomaznim namještajem svaki ćete dom „ugušiti“ i učiniti da izgleda jeftino i neugledno.

Odabir pogrešne boje za zidove

Vrlo česta pogreška. Nekvalitetna boja, kriva ili prejarka nijansa boje ne ostavlja dojam niti elegancije niti raskoši. Ružičaste i jarkozelene nijanse pustite za neke druge namjene.

Investirajte u neutralne boje, i svakako ih prije početka bojanja testirajte. Dio zida prebojite u željenu boju, i ostavite da se osuši. Tek ćete tek tada vidjeti kako boja zaista izgleda u prostoru.

Odabir jeftine rasvjete i pogrešno smještanje prozora i vrata

Ništa ne viče više jeftino od loše postavljene rasvjete, i nekvalitetnih plastičnih rasvjetnih tijela. Razmišljajte o rasvjeti kao o nakitu doma. O važnosti rasvjete pisali smo nedavno u našem blogu. Dobro postavljena rasvjeta u sinergiji s prirodnim svjetlom vaš dom smješta na stranice časopisa. Investiranje u dobar statement luster uvijek je dobra ideja, a transformacija prostorija sa samo jednim pravim komadom je nevjerojatna.

Istrošeni detalji

Stare kvake, slavine i tuševi, pohabane i izblijedjele zavjese i kućni tekstil, okrhnuta školjka ili klimave ladice u ormarima i komodama, čavlići koji vire…čitav niz detalja koji će puno više govoriti da je vaš dom jeftin bez obzira na onaj skupi kauč koji ste kupili. Dobri i kvalitetni dodaci koji se održavaju šalju poruku da se o domu brinete. Jednostavan način pretvaranja bilo kojeg komada namještaja u novi je zamjena kvaki ili ručkica – jednostavno i povoljno, a dojam i efekt su instantni.

Niste dovoljno bogati da kupujete jeftino

Svi volimo povoljno, no ako se baš u svemu vodite devizom „samo da je najjeftinije“, spremite se da će sve te stvari brzo i izgledati kao da imaju jako puno godina. Uvijek je bitna baza – dobra kuhinja, podovi, stolarija, kvalitetni stolci i krevet. Na svemu ostalome možete štedjeti.