Kvalitetna adaptacija kuće ili stana – Savjeti zlata vrijedni : ovo su stvari koje morate znati

Kvalitetna adaptacija  kuće ili stana – Savjeti zlata vrijedni : ovo su stvari koje morate znati

Znamo, prvo pitanje je: koliko košta adaptacija stana ili kuće?

Papir i olovku u ruke: radite li djelomičnu ili kompletnu adaptaciju stana ili kuće? Koliki budžet imate na raspolaganju? Koliko vremena imate na raspolaganju?

Kada odgovorite na ta tri ključna pitanja, tada krećete u akciju! Osim budžeta, najvažnije je pitanje koliko imate vremena. Ako ste vremenski ograničeni iz bilo kojeg razloga, vrlo često se dogodi da se napravi više štete nego koristi. Stoga, ako krećete u adaptaciju dajte si vremena, i ne forsirajte. Adaptacija stana ili kuće se radi za nekoliko desetljeća, ne za par godina!

Prvi korak – građevinski radovi

Uzmite u obzir vrstu adaptacije koju radite.

Nije isto ako preuređujete stan u kojem živite, ili staru kuću. Ili pak ako tavan ili podrum pretvarate u stambeni prostor. Obim posla je jako različit, i to imajte na umu.

Građevinske radove prepustite stručnjacima. Ukoliko uklanjate ili nadograđujete zidove u stambenoj zgradi, potrebno je angažirati statičara koji će vas uputiti smijete li to ili ne. Naime, znate i sami da se nosivi zidovi ne smiju nikako rušiti. Zgodno i često korišteno rješenje je i korištenje knaufa, koji se lako postavlja, a prostoru daje novu dimenziju ili potpuno novi raspored stambenog prostora.

Drugi korak – pvc i alu stolarija

Adaptacija stana ili kuće - pvc i alu stolarija

 

Prozori, balkonska vrata, i općenito vanjska stolarija, prva su točka adaptacije stana ili kuće kod čak 79 posto korisnika. Dotrajala stolarija, osim što estetski izgleda vrlo neprivlačno, izbija vam i novac iz novčanika. Sve vremenske (ne)prilike vaš dom jako dobro pamti (i pati!) ako je stolarija stara. Upravo su troškovi grijanja najčešći razlog zbog kojeg se korisnici odlučuju za mijenjanje stolarija. Također, izborom pvc stolarije korisnici su izuzetno zadovoljni – osim što štiti od vlage, vjetra i kiše, pvc stolarija je odličan izolator buke. Izmjerite pažljivo otvore (ili angažirajte stručnjake!), kako ne bi bilo neželjenih iznenađenja.

Otvori nestandardnih gabarita i bilo kojeg oblika više nisu problem – daju se izraditi točno po vašoj mjeri. Pvc stolarija mijenja se brzo i efikasno, i sve je gotovo u jedan dan. Pripazite da su prozori ili balkonska vrata dobro i precizno postavljeni, i da su sve rupice i svi rubovi dobro popunjeni. Osim pvc stolarije, koja je brojnim korisnicima broj jedan u izboru, tu je i vrlo kvalitetna aluminijska stolarija koja se sve češće viđa na stambenim zgradama ili kućama. Razlog? Izuzetna kvaliteta bez roka trajanja.

Treći korak – Farbanje i gletanje

Često se prije postavljanja parketa ili laminata, te keramičkih pločica farbaju zidovi.

Ukoliko su zidovi stari i neodržavani, ili ukoliko prenamjenjujete tavan u stambeni prostor, ili pak adaptirate starinu, gletanje je neophodno. Kod starih zidova ravnjanje mora biti jako precizno i stručno odrađeno, inače će nakon farbanja svaka pogreška biti vidljiva. Postupak gletanja i farbanja ovisi naravno o površini i dotrajalosti zidova, ali računajte na minimalno dva tjedna do nove boje u prostoru.

Kod farbanja zidova uvijek vrijedi da se za manje prostore koristi bijela boja. Ukoliko ste ljubitelj boja, neka to bude jedan zid, ili spavaća soba. Prejake boje izazivaju osjećaj nervoze i nemira u domu, pa ako baš morate svakako birajte nježne, pastelne nijanse.

Četvrti korak – Parket, laminat i keramičke pločice

Adaptacija stana ili kuće - Parket, laminat i keramičke pločice

Mijenjanje stolarije vrlo je jednostavan i brz posao, koji odmah nakon postavljanja nekretnini daje svjež i nov izgled. Farbanjem i gletanjem već je napravljen veliki posao, kako bi stan ili kuća dobili novo ruho.

Sljedeći korak kod adaptacije stana ili kuće je mijenjanje cijevi u kuhinji i kupaonici (ako ste se odlučili za isto) za što je od krucijalne važnosti pronaći majstora koji će vam predložiti najbolje rješenje. Posebice ukoliko mijenjate raspored postorija, pa primjerice kuhinja i kupaonica mijenjaju lokaciju ili se proširuju. Ukoliko ne mijenjate cijevi, na redu su podne obloge.

Upamtite onu staru – nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino.

Podne obloge, upravo kao i stolarija, moraju biti kvalitetni jer su oni temelj svakog doma. Ne libite se dati koju kunu više, jer ćete dugoročno biti izuzetno zadovoljni. Parket je još uvijek najizdržljivija i najkvalitetnija podna obloga – koja ima svoju cijenu. Možete napraviti i kombinaciju, zašto ne!

Primjerice, ako često boravite u dnevnom boravku, volite mijenjati namještaj ili raspored prostorije, izaberite parket, da se na podnim oblogama ne vide tragovi premještanja, guranja i sličnih radnji.

U slučaju da ste se odlučili na kombinaciju, u spavaće sobe postavite laminat, koji odlično izgleda, a ipak je jeftiniji. Podnim oblogama danas možete postići i poseban efekt – na tržištu zaista ima svih boja i oblika – od skandinavski bijele do tamne wenge boje.

Peti korak – unutarnja i sobna vrata

Adaptacija stana ili kuće - unutarnja i sobna vrata

Uspješna adaptacija stana ili kuće uostalom, kao i svaki veći posao u životu, iziskuje jako dobru organizaciju. Nakon grubljih radova (građevina, rušenje, trganje pločica i slično), na red su došli farbanje i postavljanje pločica. Nakon sva prva četiri koraka temelj adaptacije je postavljen.

Kvalitetnim podnim oblogama, pvc ili alu stolarijom i postavljanjem keramičkih pločica, te farbanjem zidova, vaš je prostor potpuno nov i dobiva novu dimenziju.

Open space je omiljen koncept tzv.spajanja kuhinja i dnevnog boravka, te se na taj način dobiva dojam prostranosti i svjetlosti. Međutim, neki prostori u stanu ili kući moraju ostati iza zatvorenih vrata. Posvetite posebnu pažnju kod biranja sobnih vrata, jer ona vašem domu mogu dati sasvim novu dimenziju. Zbog čega bi to bila obična vrata bijele boje, ili u boji drveta? Poigrajte se!

Prvenstveno ne zaboravite na mjerenje otvora, štokova i slično. I ako postoji neki otvor nestandardnih gabarita, vrata se mogu izraditi po mjeri. Zašto se ne biste odlučili za klizna vrata? Ili pak staklena vrata? Ili vrata sa zanimljivim dekorativnim elementima koji će ulazak u kupaonicu, ostavu ili neki drugi prostor učiniti uzbudljivijim.

Biranjem staklenih vrata domu dodajete zonu elegancije, kao i biranjem bilo kakvih minimalističkih elemenata u domu. Ako ste ljubitelj masivnog, neka sobna vrata budu takva – u tom slučaju neka ostali elementi prostora budu jednostavni kako ga ne biste „ugušili“.

Kada pogledate ponudu na tržištu (koja je zaista bogata!), i date malo više pažnje sobnim vratima, vidjet ćete da će svi gosti zamijetiti vaša nova sobna vrata!

Tecol je jedini izložbeno-prodajni salon s PVC i aluminijskom stolarijom u samom centru Rijeke. U ponudi još imamo unutarnja i sobna vrata, garažna vrata, protuprovalna vrata, spiralne i modularne stepenice.

Foto: afasiaarchzine.com