Ovo je sve što morate znati o nepravedno zapostavljenom elementu interijera – rasvjeti

Ovo je sve što morate znati o nepravedno zapostavljenom elementu interijera – rasvjeti

Postavite je kako treba, i vaš dom počinje pričati sasvim drugu priču.

Često ističemo kako je prilikom uređenja interijera, renovacije, ili bilo kakve investicije jako važno uložiti u temeljne elemente – podne obloge, stolariju, kvalitetna ulazna vrata. I mi smo napravili jednu pogrešku – prilikom isticanja investicija koje vrijede i o kojima treba razmišljati  dugoročno, izostavili smo rasvjetu.

U sljedećim recima ispravljamo tu pogrešku.

Drugačiji dojam doma

Pravilo postavljena rasvjeta jedna je od najvažnijih elemenata u interijerima. Zašto? Igra se s našom percepcijom, stvara drugu perspektivu, i doprinosi atmosferi koju ne može zamijeniti niti jedan dekor ili najskuplji namještaj. Pametno postavljena rasvjeta, što nije nimalo zanemarivo, prodaje nekretninu jako brzo.

Kao i kod svega ostaloga, angažirajte stručnjake (dizajnere rasvjete i dobre električare) što je ključ dobre investicije. Zamisli koje imate, pretaču u stvarnost. A ako nemate apsolutno nikakvu ideju, dozvolite im da od vašeg doma stvore magiju.

 

Drugačiji dojam doma

Toplo-hladno

Generalno je pravilo – topla svjetlost (žute nijanse) pridonosi ugodi i opuštenosti, dok hladno svijetlo (bijele nijanse) potiču mozak na aktivnost i budnost. Ako malo razmislimo, svaki restoran  koji drži do sebe investirati će u rasvjetu kako bi nam pružio osjećaj ugode, a svaki će radni prostor ili komercijalni prostor biti osvijetljen na način da nas potakne na akciju – rad ili kupovinu.

Kako krenuti?

Od početka. Koji ugođaj želimo stvoriti i koji nam je cilj? Kada odgovorimo na to pitanje, riješili smo pola posla. Najčešće se ulaganje u rasvjetu odnosi na dnevne boravke i spavaće te radne sobe, no nije naodmet razmisliti i o dobroj rasvjeti u kuhinji ili predsoblju.

Stvoriti slojeve rasvjete, koji se podešavaju ručno ili elektronski već prema našoj želji, čine boravak u domu nezaboravnim. Diskretna rasvjeta u dnevnom boravku, iznad ili ispod tv konzole, bočno na zidovima, uz pomoć podnih lampi ili malih rasvjetnih tijela, koji će primjerice osvijetliti vaše slike na zidovima, pretvaraju vaš dom u luksuzni hotel. Osvjetljene stepenice u domu, daju mu novu dimenziju. Strateški postavljena rasvjeta u predsoblju, potiče aktivaciju serotonina i vjerovali ili ne – čini nas bolje raspoloženima čim otvaramo ulazna vrata.

Ako posjedujete radnu sobu u domu, pokušajte ovako – kombinacija bijelog i žutog svjetla. Naime, u doba korone sve više ljudi veliki broj sati provodi radeći  od kuće. U jutarnjim satima, kada produktivnost mora biti na najvišoj razini, bijelo svijetlo pridonijet će aktivaciji. U večernjim satima, kada je potrebna dodatna koncentracija i mir za obavljanje poslova, žuto svijetlo vaš je najbolji prijatelj.

Konkretizacija priče

Kuhinja ili kuhinjski otok – važno je da takva rasvjeta bude jača i uperena prema dolje kako bi radna površina bila u potpunoj funkciji. Savjetujemo izbjegavanje prevelikih rasvjetnih tijela, ili puno komada rasvjete kako bi izbjegli osjećaj šanka u kafiću. Dovoljno je dva do tri manja rasvjetna tijela, ili jedno veće.

 

Kuhinja ili kuhinjski otok

 

Kupaonica ili wc – kombinacija hladnog i toplog svjetla. Ujutro da vas razbudi, navečer da postane osobni wellness. Detalj rasvjete koji jednostavno možete inkorporirati je ogledalo sa već ugrađenim diskretnim bočnim svjetlima.

Garderobni ormar  – sitna LED rasvjeta na rubovima polica čini ormar glamuroznim. Ako nemate veliki garderobni ormar isto možete učiniti s ormarom za cipele.

Dnevni boravak – izaberite rasvjetu koja osvjetljava slike na zidu, sitnu bočnu rasvjetu (uz rubove poda ili na bočnim zidovima), ili podne lampe. Najčešće se izabire jedna koja je glavno dekorativno rasvjetno tijelo. Obzirom da je teško kupiti statement lampu u ogromnim prostorima centara koja su izrazito jako osvjetljena, pokušajte fotografirati lampu koja vam se sviđa te pomoću besplatnih aplikacija za renovaciju doma vidite kako bi zaista izgledala u vašem domu. Obzirom da ih ima svakakvih veličina i oblika, poigrajte se s različitim sjenilima. Na taj način dobit ćete pravi balans topline, sjene i funkcionalnosti.

Osobna komponenta

Važno je naglasiti da je poput ukusa u namještaju i uređenju, i rasvjeta vrlo osobna stvar. Osim toga, ne živimo svi u istim kućama i domovima, niti imamo isti stil života, te i to treba imati na umu. Univerzalno pravilo u pametnoj rasvjeti je kombinacija prirodnog i umjetnog svjetla, na način da jedna izvlači najbolje iz druge, osvjetljivanje detalja u domu, i kombinacija žutog, bijelog i LED svjetala.