Kako iskoristiti do 60 000 kuna za obnovu stolarije

Kako iskoristiti do 60 000 kuna za obnovu stolarije

Sufinanciranje zamjene stolarije

Koliko novca trošite na grijanje, režije? Koliko vrijedi vaš stan, kuća, apartman? Odgovor glasi – onoliko koliko u njega uložite.

Nikada nije bilo lakše dobiti novac za sufinanciranje zamjene stolarije Vaše kuće ili stana!

U vrijeme velikih troškova i neučinkovitih zgrada, gotovo svatko može dobiti financijsku potporu od EU fondova ili Fonda za zaštitu okoliša, kako bi stvorili energetski učinkovit dom, i zadovoljili svoje novčanike. Zašto ne dobiti novac koji ne morate vratiti, i priuštiti sebi i svom domu primjerice, novu fasadu, krov, aluminijsku ili pvc stolariju? I to do čak 60 000 kuna sredstava samo za obnovu vanjske stolarije!

Fond za zaštitu okoliša od 2014. godine provodi program sufinanciranja obnove zgrada i kuća, a već u prvoj godini sufinanciranja čak 377 milijuna kuna bespovratnih sredstava uloženo je u 141 projekt! Gradovi koji prednjače u korištenju sredstava su Rijeka i Koprivnica.

 

Kako dobiti novac?

Želite obnoviti fasadu, ili barem vanjsku stolariju? Kako? Otkuda početi?

Dobro se informirati i organizirati: prikupiti podatke od lokalne samouprave, popričati s ljudima, susjedima, kolegama, informirati se putem internet stranica i foruma… popisati svu potrebnu dokumentaciju, pripremiti financijsku konstrukciju. Čak 50% toplinske energije gubi se upravo kroz prozore i vanjsku stolariju. A to je otprilike kao da bacite snop novaca kroz prozor. Spoznaja koja i nije nešto ugodna.

Čak 65% stambenog fonda u Hrvatskoj čine obiteljske kuće, koje su zaslužne za 40% trošenja energije na nacionalnoj razini.

Zgrada ili kuća sagrađena prije 1987. ima uglavnom minimalnu izolaciju, dotrajalu stolariju, krov…Obnovom takve zgrade, stanari štede do čak 60% na režijama. Dokazano.

 

Što vam treba?

Odlučili ste se za obnovu, i sada je potrebno zauskati rukave.

  1. Za dobivanje poticaja za obnovu stolarije možete dobiti od 30 do čak 60 000 kuna! Kuća treba imati do 600m2 ili najmanje tri stambene jedinice kojima je 50% namijenjeno stanovanju
  2. kuću će pregledati osoba zadužena za energetsko certificiranje, koja će utvrditi je li kuća kandidat za obnovu stolarije
  3. vlasnici zgrade ili kuće dužni su pribaviti detaljan projekt od strane izvođača radova
  4. prikupljena dokumentacija šalje se u Fond, koji u roku od 45 dana donosi odluku o obnovi stolarije, te uplaćuje dobivena sredstva. Rok za izvršenje radova je 12 mjeseci.

 

Recimo da ste se odlučili za obnovu stolarije koji će vam biti prvi korak u učinkovitom rješavanju nagomilanog propuha i velikih troškova. Koju izabrati? Pvc ili aluminijsku? Kako bismo vam olakšali, u sljedećoj tablici donosimo vam činjenice o jednoj i drugoj vrsti stolarije.

 

Aluminijska stolarija PVC stolarija
1. izrazito izdržljiva i dugotrajna 1. nema lakiranja ni bojanja
2. minimalno održavanje 2. odlična zvučna izolacija
3. prirodno otporan na koroziju 3.  visoka termoizolacijska svojstva
4. čak 13 puta veća toplinska vodljivost nego kod nehrđajućih materijala 4. pogodnija za manje otvore

 

Koja je zapravo osnovna razlika?

PVC je kao materijal izolator, dok je aluminij vodič, te se stoga aluminijska stolarija nešto više koristi kod gospodarskih ili poslovnih objekata.

PVC je češći na stambenim zgradama ili kućama, iako nije nužno pravilo.

Osim toga, PVC stolarija je financijski nešto povoljnija. Ako ste u dilemi najbolje je postaviti si pitanja – kakva je veličina otvora, koliko vam je važna cijena i toplinska izolacija, te na koje mjesto po važnosti, smjestili estetsku komponentu stolarije?

 

Više informacija na:

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Državni zavod za statistiku

 

U našem salonu PVC stolariju možete birati između vodećih europskih proizvođača,  talijanske tvrtke FINSTRAL i branda Dobroplast, vodećeg branda švicarske tvrtke AFG Holding.

Dok, aluminijsku stolariju možete birati između branda Finstral i Newtec.