Svima omiljen: sve što morate znati o uspješnom planiranju open space prostora

Svima omiljen: sve što morate znati o uspješnom planiranju open space prostora

Razmislite o rušenju par zidova i stvorite open space koncept prostora – studije pokazuju da takve nekretnine puno bolje prolaze na tržištu te im je cijena viša i do 7%. Ako je riječ o renovaciji, u suradnji sa stručnjacima dobit ćete najbolje opcije obzirom na kvadraturu, statiku i naravno – budžet. Nekretnine novijeg datuma, bilo da je riječ o stambenim zgradama ili kućama, (uglavnom) se redovno projektiraju na ovaj način.

Jednostavnim rječnikom, open space ili otvoreni prostor, je tip prostora u kojem nema zidova a prostor se stapa u jedno. Prostor u kojem su sve barijere eliminirane. Omiljen kod mnogih upravo iz razloga što pruža osjećaj slobode, širine i veličine, i briše osjećaj natrpanosti.

Pitanje je – kako uspješno kreirati open space prostor?

Odvažni kontrasti

Open space koncept odnosi se uglavnom na povezanost kuhinje i dnevne sobe. Povezanost dvije potpuno suprotne sobe, što se tiče namjene, može biti vizualno odvojeno, ako već nije zidovima. Možda ne želite da je sve isto? Odvažite se na jaki kontrast! Primjerice tamnija kuhinja i svjetlija dnevna soba s crvenom sofom, tip je kontrasta na koji mislimo.

Klizna vrata

Klasika koja ne blijedi. Lagana, nečujna, diskretna…klizna vrata posebnu dozu elegancije u prostoru. Obzirom da govorimo o open space konceptu, mislimo na vrata primjerice, spremišnih prostora koja će se stopiti s prostorom, a ne podijeliti ga.

Dizajnirate oko dimenzija prostora

I mali prostori mogu postati open space prostori. No, nisu svi prostori jednakih dimenzija, ili u obliku pravilne kocke ili pravokutnika. Zato je važno pametno dizajnirati oko postojećih dimenzija, prigrliti neobične dimenzije ili strukturu prostora i izvući najbolje od njega. Izbjegavajte nasilne pokušaje da prostor izvučete iz njegovih prirodnih obrisa – jednostavno neće izgledati dobro.

Galerija

Brojne stambene zgrade, posebice u većim gradovima, dizajnirane su i građene u 19. i početkom 20.stoljeća, a u njima stanovi imaju često vrlo visoke stropove. Odlična stvar u open space konceptu je iskoristiti visoke stropove za galeriju. U manjoj kvadraturi, galerija može biti spavaći prostor, a odlična ideja za velike prostore je stvaranje radnog prostora. Još ako uključite atraktivne stepenice koja će biti zvijezda prostora, stvorili ste zaista jedinstven interijer.

Monokromna paleta

Open space u malom prostoru vizualno ćete povećati korištenjem monokromne palete boja. Kako bi izbjegli jednoličnost, iskoristite mogućnost detalja u boji, ili investirajte u klizne stijene koje će zauvijek osigurati Vašu interakciju s okolinom i dodati poseban efekt u prostoru.

Dvostrani kamin

Open space prostor - kamin

Veliki open space prostori zahtijevaju vizualnu podijeljenost. Originalan i funkcionalan način, je dvostrani kamin. Povezanost kuhinje i dnevnog boravka dobit će još jednu novu dimenziju, a kamin koji je otvoren s dvije strane posebna je atrakcija prostora bez obzira odlučite li se za električni ili klasični kamin na drva.

Zidovi u dva tona

open4

Unificirajte open space u stisnutom ili manjem prostoru, zidovima u dvije boje. Tehnikom bojenja zida na način da se gornji dio oboja u jednu boju u vodoravnom smjeru, a donji ostavi bijelim, pridonosi vizualnoj širini prostora, a i maksimizirati će prostor.

Zonirajte područja podovima

Obzirom da open space prostor podrazumijeva jedinstvo, različiti podovi kose se s tom idejom. No, kako biste primjerice posebno označili zonu dnevne sobe, možete koristiti tepihe koji će vizualno odvojiti dnevni dio od onog kuhinjskog.