Minimalno kvadrata, maksimalno uživanje – evo kako mali stan pretvoriti u odličan prostor za život!

Minimalno kvadrata, maksimalno uživanje – evo kako mali stan pretvoriti u odličan prostor za život!

Najmanja smještajna jedinica koju čini samo jedna prostorija, definicija je po kojoj tumačimo garsonjeru. U narednim rečenicama pokušati ćemo olakšati svima koji muku muče s malo kvadrata.

Mali stan najčešće nije trajno rješenje, no to ne znači da u njega ne treba uložiti kako bi bio što funkcionalniji. Ukoliko je malo kvadrata trajno rješenje, tada su preinake prostora po mjeri nužne. Kako bi život u malo kvadrata bio što funkcionalniji, donosimo neke savjete kako iz minimalnog izvući maksimalno.

Angažman stručnjaka

U svakom našem blogu, ističemo savjet kako je za sve preinake, renovacije, zamjene i građevinske radove potrebno angažirati stručnjaka. Zašto? Ono što nam se ponekad čini kao najjeftinije rješenje, može vrlo brzo postati najskuplja varijanta. Iako potpuno podupiremo vješte ruke naših prijatelja i njihovo znanje, angažmanom stručnjaka dobivate sigurnost, stručnost i najvažnije – garanciju za poslove.

Vizualna podjela

Mali prostor je ograničavajući faktor koji se ne može povećati. No, može se podijeliti na način koji će stvoriti kutak za spavanje, radni kutak, kao i mjesto za objedovanje. Svakako savjetujemo izbjegavati pretrpavanje malih prostora ili dodavanje pregrada tipa knauf, jer će rascjepkanost prostora doprinijeti vizualnom osjećaju da je prostor još manji. Ono što savjetujemo kao zgodno i funkcionalno, jesu pomična klizna vrata ili klizne pregrade, paravani ili lagane konstrukcije koji vizualno odjeljuju prostor na neagresivan način.

Vizualno odjeljivanje prostora

Obavezno po mjeri

Jedini način da se maksimalno iskoristi svaki centimetar prostora je izrada namještaja po mjeri. U trgovinama i na internetu moguće je pronaći i funkcionalne modularne komponente, kako bi se svaki komad složio prema potrebi. No, većinu će ipak trebati napraviti po mjeri. Izrada po mjeri često je dugotrajnija i skuplja od klasične kupnje, međutim, valja imati na umu da je riječ o trajnom rješenju koje će ostati u prostoru. U tom smislu dobro je da ti komadi budu u neutralnim bojama. Ormari, spremišta, pregrade, niše ili recimo galerija za spavanje ako stan ima visoki strop, vješti će stolar pretvoriti u ugodan i funkcionalan prostor.

Ladice i zidovi

Život u malom prostoru sa sobom nosi spoznaju koliko malo stvari vam treba u životu. Svakako da sve ono što imate, morate negdje i spremiti, a osim ormara, investirajte u krevet ili kauč s ladicama, police po zidovima, spremišni prostor po mjeri, praktične organizatore, kutije i slično.

Sve što ima ladice, ili spremišni prostor vaš je najbolji prijatelj. Dodati ćemo tu i zidove koji od poda do stropa mogu postati nevjerojatan spremišni prostor.

mali2

mali4mali5

Svjetlost, materijali i boje

Dobro je ako mali prostor ima veliki izvor svjetlosti. Taj izvor svjetlosti često je jedini izvor za objedovanje, kao i za rad i za spavanje. Svakako je potrebno  investirati u veliki, kvalitetan prozor ili prozore, odnosno stolariju koja će biti istovremeno i zaštita i izvor svjetla. Prilikom kupovanja ili izrade namještaja po mjeri, koristite neutralnu paletu boja, koja će biti baza na daljnju nadogradnju. Svijetle boje i prirodni materijali, i unutar malih kvadrata disati ćete punim plućima!

mali3naslovna

Malo, ali puno

Konkretno koja su to rješenja koja vam mogu biti od velike pomoći?

** kuhinja sa dva elementa, pećnicom i frižiderom, te policama bit će funkcionalna jednako kao i velika

**dvosjed na razvlačenje ili dvosjed koji se sprema postaje ormar, a uza sve to ima i ladice odmah rješava funkciju spavanja, sjedenja i spremanja

** modularne kocke u tren oka postaju stolica, fotelja ili kauč

**Sklopive stolice i stol koje možete okačiti na zid nakon objeda savršeno su rješenje ako ne želite jesti na kauču

**zidovi prepuni polica koje postaju spremišni prostor

Istražujte, informirajte se, tražite pomoć stručnjaka, i sigurni smo da male kvadrate nećete ni htjeti zamijeniti nečim većim!