Uređenje dječje sobe – kako osigurati funkcionalan i pametan prostor?

Uređenje dječje sobe – kako osigurati funkcionalan i pametan prostor?

Razumjeti dječju prirodu odraslima nije uvijek laka zadaća. Upravo je taj faktor jako važan kad je u pitanju uređenje dječje sobe. Riječ je o posebnom prostoru za vaše posebno biće, te uređenju treba pristupiti promišljeno i pažljivo.

Nije isto uređivati dječju sobu za bebu, školarca ili tinejdžera. Najvažnija stvar u dječjoj sobi jest funkcionalnost – birajte namještaj koji raste zajedno s njima, koji se prilagođava prostoru i različitim aktivnostima potrebnima djetetu.

Uređenje sobe za bebu

Bebin prvi osobni prostor je upravo soba u koju stiže iz rodilišta. Roditelji vrlo često ideje pronalaze putem društvenih mreža, te isto pokušavaju preslikati u dječju sobu. Imajte na umu da soba za bebu ne smije biti prenatrpana. Osim krevetića, komodice za presvlačenje i eventualno stolice na kojoj ćete sjediti kada bebu dojite, sobi ne treba previše. Važno je pripaziti da krevet nije ispod prozora, te da je taj prostor gdje beba spava lako zamračiti. Idealno bi bilo kada bi soba mogla biti lišena posve vanjskih zvukova. To ćete postići kvalitetnom stolarijom.

Police prepune plišanih igračaka, okvira, slika i sličnih sitnica, možda imaju fora dekorativni efekt, ali to je sve. Naravno da u sobi za bebe nije zabranjeno stavljati igračke, no imajte na umu – riječ je o bebi. Prostor mora biti prozračan i sadržavati samo osnovne stvari. Kako beba bude počela puzati, tako je potrebno sobu prilagoditi kretanju i dizanju na noge, te je upravo iz tog razloga potrebno sobu održavati jednostavnom.

Prostor namijenjen predškolskom i školskom uzrastu

Kako dijete raste, tako su njegove potrebe drugačije. Uređenje dječje sobe sasvim je suprotno uređenju interijera za odrasle, gdje želimo da nam je lijepo, udobno i sve na mjestu. Primjerice, fotelja koja je odraslima udobna i poželjna jer u njoj udobno mogu gledati televiziju ili čitati, u dječjoj sobi nema funkciju ako dijete po njoj ne može skakati.

Funkcionalne sobe rastu s djetetom. Lijepe kutije za igračke, i ostale sitnice djetetu ne znače puno. Djetetu treba prostor – idealno bi bilo kada bi dječja soba mogla biti prostrana, no mnogi od nas nemaju tu mogućnost. Upravo iz toga razloga neka ona bude što jednostavnija. Udoban krevet, madrac i ormar sve je što vam treba. Sve ostalo mora biti u funkciji djetetova skakanja, puzanja, istraživanja i igre. Naravno da mu na zid možete staviti kartu svijeta ili zanimljive motive, i sve ono što potiče njegovu znatiželju i kreativnost.

Dječja soba može služiti i kao odličan prostor za učenje i stvaranje dobrih navika – pospremanje kreveta, slaganje igračaka, knjiga na police, slaganje odjeće i slično. Ako odlučite investirati u ormarić u obliku gigantske mrkve s ladicama, dijete možete potaknuti da brže nauči pospremati. Imajte na umu da mu nakon par godina vjerojatno taj mrkva-ormarić neće biti cool.

Važno je sobu odijeliti na način da dijete zna gdje je prostor za igru, učenje i spavanje. Nipošto nemojte ulagati u luksuzan i skup namještaj, jer je ta investicija neisplativa. Ono u što obavezno morate uložiti je kvalitetan madrac i ergonomska stolica za radni stol, i kvalitetnu stolariju. Ona osigurava toplinu i izolaciju od svih vanjskih utjecaja. Uzalud lijepi namještaj i igračke, ako će zbog nekvalitetnog prozora ili vrata soba uskoro biti puna vlage ili propuha.

Tinejdžeri

Teška kategorija odrastanja koju smo svi prošli. Tu se ne morate previše truditi, tinejdžeri će sami sebi urediti svoj prostor, koji će roditeljima često biti noćna mora. Pustite ih. Neka dekoriraju, slažu, trpaju sve i svašta. To je njihov način bunta i kreativnosti istovremeno, ali i način označavanja teritorija u kući u kojoj žive.

Pravilo koje smo prije naveli, vrijedi i za tinejdžersku sobu – kvalitetan madrac, pregledan i dovoljno velik radni stol (može i sklopivi posebice u malim prostorima) i ergonomska stolica. U tinejdžerskim godinama možete im dopustiti da sami oliče ili oslikaju zidove, ormare, police… Tinejdžeri će vam biti zahvalni ako investirate u kvalitetna sobna vrata. Ne samo jer će sigurno koji put žestoko njima zalupiti, već iz razloga što ćete im na taj način osigurati i privatnost i izolaciju pogotovo kada im dolaze prijatelji.